Zwart rijst krijgt na het koken een paarse tint, daarom wordt het ook wel paarse rijst genoemd. Net als bruine rijst is het ongepeld, waardoor het rijk is aan vezels, vitamines, vooral vitamine E, en mineralen: ijzer, zink, koper. Zwart rijst kookt langer dan andere rijstsoorten, van een half uur tot een uur, en zal altijd licht knapperig zijn. Het wordt vaak gebruikt voor het bereiden van gezonde desserts, zoals rijstpudding met kokosmelk. Zwart rijst is rijk aan antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van vrije radicalen, waardoor het ons beschermt tegen ontstekingen en vele aandoeningen, en het verouderingsproces van cellen vertraagt.
<strong>Ingrediënten:</strong> bruine rijst
<strong>Voedingswaarden per 100g</strong>
Energiewaarde 1498kJ/354kcal - 18% ADH*
Vetten 3,2g - 5%
waarvan verzadigde vetzuren 0,8g - 4%
Koolhydraten 72g - 28%
waarvan suikers 0,7g <1%
Eiwit 7,7g - 15%
Vezels 3,1g
Zout 0,03g <1%
*ADH - Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
<strong>Gebruik</strong>
Spoel de rijst af met koud water.
Zwart rijst krijgt na het koken een paarse tint, daarom wordt het ook wel paars genoemd. Net als bruine rijst wordt het niet geserveerd, maar is het rijk aan vezels, vitamines, vooral vitamine E, en mineralen: ijzer, zink, koper. Zwart rijst moet langer worden gekookt dan andere rijstsoorten, van een half uur tot een uur, en zal altijd iets knapperig blijven. Het wordt vaak gebruikt om gezonde desserts te bereiden, zoals rijstpudding met kokosmelk. Zwart rijst is rijk aan antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van vrije radicalen, waardoor het ons beschermt tegen ontstekingsstoornissen en vele ziekten, en het verouderingsproces van cellen vertraagt.
<strong> Voedingswaarden per 100 g </strong> energiewaarde 1498KJ / 354Kcal - 18% ADH * VET 3,2 g - 5%, waarvan verzadigde vetzuren 0,8 g - 4% KOHYDRATEN 72 g - 28%, waarvan suikers 0,7 g < 1% EIWIT 7,7 g - 15% Vezels 3,1 g ZOUT 0,03 g < 1% * ADH - Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Rozijnen zijn al eeuwenlang bekend en worden gebruikt in de wereldkeuken. Gedroogde druiven zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Sultan rozijnen onderscheiden zich van andere soorten rozijnen door hun uitzonderlijk zoete smaak, die ontbreekt bij de andere soorten in deze groep, die vaak zuur zijn. Dankzij de zonneschijn, die de rijpende druiven bereikt, neerslaat de natuurlijke suiker, fructose, waardoor rozijnen ons verblijden met hun zoetheid en unieke smaak. Rozijnen bevatten grote hoeveelheden kalium en fosfor, die een positieve invloed hebben op het cardiovasculaire systeem. Ze zijn een rijke bron van waardevolle vitamines: A, C, E, B-vitamines, evenals micro- en macro-elementen: kalium, zink, calcium, ijzer en magnesium. Rozijnen bevatten waardevolle voedingsvezels, die noodzakelijk zijn voor de goede werking van het spijsverteringssysteem. Ze bevatten ijzer, koper en vitamines die nodig zijn voor de productie van rode bloedcellen en de zuurstofoverdracht in het lichaam.